Designed and built with care, filled with creative elements

Top
Image Alt
  /  General   /  Senatul a stabilit cat sa stea elevii la scoala: 20 de ore pe saptamana pentru ciclul primar si 25 de ore pentru gimnaziu

Senatul a stabilit cat sa stea elevii la scoala: 20 de ore pe saptamana pentru ciclul primar si 25 de ore pentru gimnaziu

Elevii de scoala primara vor petrece 20 de ore saptamanal la scoala, cei din ciclul gimnazial 25 de ore, iar cei din ciclul liceal 30 de ore, a decis Senatul, dupa ce a dat votul decisiv pentru propunerea legislativa depusa in acest sens.

Propunerea legislativa pentru modificarea art.66 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 apartine mai multor senatori si deputati PSD si a fost adoptata luni in plenul Senatului, conform Mediafax.
Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este in medie 20 de ore pe saptamana, la invatamantul primar, in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si 30 de ore la invatamantul liceal. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate.
Proiectul legislativ mai prevede urmatoarele aspecte:
In unitatile de inva?amant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise comportamentele care constau in violenta psihologica-bullying.
In vederea asigurarii accesului la invatamantul general obligatoriu, unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia de a inscrie persoanele care nu detin un cod numeric personal.
In cadrul programelor de formare continua a personalului didactic, se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfectionare asupta problemelor legate de violenta psihologica-bullying, in vederea dobandirii de competente in identificarea acestora si a capacitatii de aplicare a unor strategii educationale potrivite.
Institutiile de invatamant superior de stat acorda cel putin 10 locuri bugetate in cadrul cifrei de scolarizare aprobate absolventilor cu diploma de bacalaureat proveniti din sistemul de protectie sociala, in cazul in care lucrurile nu se ocupa universitatile le
redistribuie catre ceilalti candidati.
Violenta psihologica-bullying este actiunea sau seria de actiuni fizice/verbale/relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, care implica un dezechilibru de putere si au drept de consecinta atingerea demnitatilor, crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradanta, umilitoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau categorie defavorizata, ori de convingerile, sexul sau orientare sexuala caracteristicile personale actiune sau serie de actiuni, comportamente.
Initiativa a fost trimisa la reexaminare de Presedintele Klaus lohannis si adoptata de Camera Deputatilor, in forma primita in urma reexaminarii. Senatul a adoptat proiectul, luni, ca for decizional.
Sursă: http://www.portalinvatamant.ro

Posteaza un comentariu