Designed and built with care, filled with creative elements

Top
Image Alt
  /  General   /  Se reduce numarul de ore pentru scolari? Elevii de clasa a VIII-a ar putea sta cu 9 ore mai putin la scoala

Se reduce numarul de ore pentru scolari? Elevii de clasa a VIII-a ar putea sta cu 9 ore mai putin la scoala

Proiectul legislativ care stabileste limitarea numarului de ore pe care le pot petrece elevii la scoala urmeaza sa fie votat decisiv de senatori. Cea mai drastica taiere se va aplica pentru elevii din invatamantul preuniversitar.

Proiectul legislativ a mai fost adoptat de Parlament, dar seful statului a cerut parlamentarilor reexaminarea acestuia.
Joi, 12 septembrie, a fost primit si raportul de admitere din partea Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport, ceea ce inseamna ca, cel mai probabil, legea va fi adoptata si de Senat.
Conform proiectului de lege, incepand cu anul scolar 2020-2021, numarul de ore petrecute saptamanal la scoala de catre elevii din invatamantul primar va fi limitat la 20 de ore, iar numarul de ore pentru cei ce invata in ciclul gimnazial va fi limitat la 25 de ore pe saptamana. In acelasi timp, liceenii vor petrece la scoala cel mult 30 de ore pe saptamana.
Prin urmare, la gimnaziu vor fi cele mai mari schimbari, fiindca elevii de clasa a V-a au in prezent 26-28 de ore pe saptamana, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe saptamana, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe saptamana.
Aceste limite se refera la orele „alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate”.
In prezent, numarul maxim de ore pe care le pot petrece elevii din Romania este stabilit, in functie de nivelul de invatamant, de o serie de planuri-cadru de invatamant.
Mai exact, planurile-cadru pentru clasele primare, valabile din 2013, arata ca la clasele primare orele saptamanale pe care le urmeaza un elev sunt astfel:
Clasa pregatitoare: minimum 19 ore, maximum 20 de ore
Clasa I-a: minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a II-a minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a III-a minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a IV-a minimum 21 de ore, maximum 22 de ore
La gimnaziu, planurile cadru adoptate in 2016 arata ca orele saptamanale pentru fiecare parte in clasa sunt:
Clasa V-a: minimum 26 de ore, maximum 28 de ore
Clasa a VI-a minimum 28 de ore, maximum 30 de ore
Clasa a VII-a minimum 31 de ore, maximum 33 de ore
Clasa a VIII-a minimum 31 de ore, maximum 34 de ore
Legea este si antibullying
Pe langa reducerea timpului pe care il vor petrece elevii la scoala, propunerea legislativa mai stipuleaza si ca in scoli si „in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise comportamentele care constau in violenta psihologica – bullying”.
Pentru a putea identifica si interveni in astfel de cazuri, educatorii si profesorii vor trebui sa participe la cursuri de perfectionare privind problemele legate de violenta in scoli.
Sursă: http://portalinvatamant.ro

Posteaza un comentariu