Designed and built with care, filled with creative elements

Top
Image Alt
  /  General   /  România, în topul țărilor UE unde se învață cel puțin 2 limbi străine. Ce preferă elevii

România, în topul țărilor UE unde se învață cel puțin 2 limbi străine. Ce preferă elevii

Deşi suntem codaşi la multe capitole, România se află măcar în topul ţărilor europene ai căror elevi de gimnaziu învaţă cel puţin două limbi străine la şcoală.

O statistică a Comisiei Europene arată ca ţara noastră ocupa locul 5 în acest clasament dar şi că cele mai căutate sunt engleza, franceza, germană şi spaniola. Sunt însă şi şcoli în care aşa-numitele limbi exotice ca turca, araba şi chineza atrag din ce în ce mai mulţi elevi.

La clasa a VII-a, la o şcoală din Iaşi, cei 15 elevi de aici învaţă, pe lângă engleză şi franceză, limba turcă.

Orele de limba şi civilizaţie sunt ţinute de un profesor venit din Turcia, în urmă cu opt ani.

Reporter: -Nu e o limbă grea?
Băiat: -Ba da, dar dacă îţi place, înveţi, încetul cu încetul.

Fată: ”Mi se pare frumos faptul că avem ocazia să învăţăm o limbă străină, iar dacă vom merge în altă parte vom putea comunica cu oamenii mult mai uşor.”

Felix Codreanu, director şcoală: “Deşi este o limbă destul de grea. Este ceva interesant, inedit pentru ei”.

În alt cartier din Iaşi, aceşti elevi învaţa, încă din clasa I, limba chineză. Astăzi, 1 octombrie, de ziua națională a Chinei, elevii de clasa a-IV-a au învăţat cum să ureze “La mulți ani!”.

Copiii de aici învaţa limba chineză cu ajutorul limbii engleze. La ore, profesoarele explică, întâi, în engleză, iar cei mici reproduc sunetele pe care le aud.

Shi Xueying, profesor limba chineză: “Unii dintre ei cred că este o limbă dificilă, dar alţii sunt chiar interesaţi de această limbă şi atunci o învaţă repede.”

Reporter: -Cum este limba chineză?
Băiat: -Mi se pare destul de amuzantă şi destul de interesantă pentru că toate cuvintele sunt ciudate”

Anca Colibaba, profesor: “Suntem singura scoală din ţară care predă limba chineză ca obiect obligatoriu. Părinţii consideră că este un atu important pe care copiii lor îl vor avea şi îi va diferenţia faţă de adulţii vremurilor viitoare.”

Nicu Gavriluță, sociolog: ”În România zilelor noastre este foarte important ca elevii de gimnaziu să înveţe cât mai multe limbi străine pentru că au mai multe posibilităţi de succes în viaţa pe de altă parte/dacă cunoşti/mai ales limbile exotice, sau puţin frecventate, ai şanse mai mari să te integrezi pe piaţa muncii, adică să obţii un salariu mult mai bun şi mult mai bine plătit.”

Potrivit Eurostat, Luxemburg se afla în topul ţărilor ai căror elevi de gimnaziu învaţa cel puţin două limbi străine. Urmează Finlanda, Italia şi Grecia. România ocupa şi ea un măgulitor loc 5.

Sursă: http://www.stirileprotv.ro

Posteaza un comentariu