Designed and built with care, filled with creative elements

Top
Image Alt
  /  Bacalaureat   /  Programa BAC 2022 este aceeași de anul trecut / Ce autori trebuie pregătiți pentru examenul de Limba și literatura română și ce capitole la Matematică și Istorie

Programa BAC 2022 este aceeași de anul trecut / Ce autori trebuie pregătiți pentru examenul de Limba și literatura română și ce capitole la Matematică și Istorie

Ministerul Educației a publicat și pe edu.ro programele valabile pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt cele de anul trecut, aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021. Programele au fost anunțate de la finalul lunii august 2021, prin ordinul nr. 5.151 privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat – 2022.

Articolul 3 prevede că „programele pentru susţinerea probelor scrise la disciplinele limba şi literatura română, limba şi literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie, valabile pentru examenul naţional de bacalaureat 2022, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.237/2021”.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Foto: captură – edu.ro

Din programa la Limba și literatura română ar fi de remarcat că, la fel ca anul trecut, nu apar autorii: Eugen Lovinescu, Titu Maiorescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu, incluși în programa valabilă pentru anii școlari de dinainte de pandemie. Conform documentului de mai jos, rămân următorii autori de pregătit:

 • “Mihai Eminescu
 • Ion Creangă
 • I. L. Caragiale
 • Ioan Slavici
 • G. Bacovia
 • Lucian Blaga
 • Tudor Arghezi
 • Ion Barbu
 • Mihail Sadoveanu
 • Liviu Rebreanu
 • Camil Petrescu
 • G. Călinescu”, atât pentru profilul real, cât și pentru cel umanist.

Vezi calendarul probelor de BAC 2022 mai jos, după documentele cu programele de examen.

Programa pentru Limba și Literatura română la Bacalaureat 2022 este aici:

Programa de Limba și literatura maghiară maternă – Bacalaureat 2022:
Programa la Matematică pentru Bacaluareat 2022 – materia pentru cele patru profiluri: mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic – este aici:
Programa la Istorie – Bacalaureat 2022:
Programa Fizică – Bacaluareat 2022:
Programa la Chimie – Bacalaureat 2022:
Programa la Biologie – Bacalaureat 2022:
Programa la Informatică – Bacalaureat 2022:
Programa la Geografie – Bacalaureat 2022:
Programa la Logică – Bacalaureat 2022:
Programa la Psihologie – Bacalaureat 2022:
Programa la Economie – Bac 2022:
Programa la Sociologie – Bacalaureat 2022:
Programa la Filosofie – Bacalaureat 2022:
Programa pentru toate materiile de BAC, aici:
 • Programele pentru susţinerea probelor scrise la disciplinele limba şi literatura română, limba şi literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie, valabile pentru examenul naţional de bacalaureat 2022“, scrie Ministerul Educației pe edu.ro.
Când sunt examenele de BAC 2022

Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Calendarul examenelor de bacalaureat, prima sesiune:

 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

Citește aici calendarul complet de BAC 2022. Citește aici despre calendarul examenelor de certificare pentru absolvenții din învățământul profesional și tehnic 2022.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Posteaza un comentariu