Designed and built with care, filled with creative elements

Top
Image Alt
  /  Educatie   /  Ministrul Cîmpeanu anunță că a primit analiza specialiștilor în Științele Educației și nu mai e așa convins de trecerea la trimestre: „Este discutabil pentru că sunt argumente pro și contra” / Spune că un lucru e cert, anul viitor elevii vor avea 5 vacanțe

Ministrul Cîmpeanu anunță că a primit analiza specialiștilor în Științele Educației și nu mai e așa convins de trecerea la trimestre: „Este discutabil pentru că sunt argumente pro și contra” / Spune că un lucru e cert, anul viitor elevii vor avea 5 vacanțe

Ministrul Educației anunță o dezbatere pe subiectul semestre versus trimestre, în luna martie, și anunță că a primit de la specialiști în Științele Educației din subordine analiza pe care a cerut-o pentru a fundamenta o eventuală trecere la trimestre a organizării structurii anului școlar 2022-2023. Într-un interviu la gandul.ro, Sorin Cîmpeanu are de data aceasta o abordare prudentă și susține, fără să insiste pe una dintre variante, că „este discutabil pentru că sunt argumente pro și contra”.

Reamintim că încă din aprilie 2021 ministrul Cîmpeanu spunea că eu personal nu am înțeles niciodată trecerea la semestre și anunța că revenirea la anul școlar cu trei trimestre va fi lansată în dezbatere publică cel târziu „la toamnă”. Discuția a fost, însă, reluată ăn luna februarie 2022, când oficialul a spus că așteaptă ca experții în științele educației din subordine să fundamenteze trecerea la trimestre: „Am început cu semestre în 1998. Nu știu dacă e coincidență sau nu, dar din ’98 calitatea sistemului de învățământ a scăzut continuu”, a explicat Cîmpeanu. Acesta și-a exprimat deja opțiunea pentru trimestre în mai multe declarații publice, „este nenatural să ai o împărțire pe semestre atâta vreme cât ai două vacanțe clar poziționate, dincolo de voința oricui, aceea a sărbătorilor de iarnă și aceea a sărbătorilor pascale”, spunea pe 10 februarie ministrul Educației.

Revenind la declarația recentă, Cîmpeanu susține că a primit analiza solicitată de la Unitatea pentru Cercetare în Educație (n.red. o secție din Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație, făcută prin desființarea Institutului pentru Științele Educației de fostul ministru PNL, Monica Anisie) și își nuanțează astfel opinia spunând că va lansa o dezbatere ăîn luna martie 2022.

Oficialul spune însă că ce nu crede că se va modifica vor fi cele 5 vacanțe, despre care dă de înțeles că ar fi bătute în cuie, fixate: „cele cinci vacanțe pe care le-am propus cred că vor rămâne așa”.

Redăm declarația ministrului:

Sorin Cîmpeanu: „De asemenea trebuie găsit, pe subiectul trimestre versus semestre, am primit și o analiză de la specialiștii în educație de la Institutul de Științele Educației, este discutabil pentru că sunt argumente pro și contra, pentru trimestre sau pentru semestre. Acest lucru va face oricum obiectul unei dezbateri. Ce trebuie să fie însă clar?

Reporter: Când va fi dezbaterea?

Sorin Cîmpeanu: „În luna martie va trebui să avem structura anului școlar cunoscută pentru 2022 – 2023. În luna martie. Și vom avea și un ordin de ministru prin care se va aproba structura anului școlar. Sigur, principalul subiect va rămâne acesta trimestre versus semestre. Ce nu cred că poate fi pus în discuție este următorul lucru: trebuie să avem module de învățare care se alternează cu perioade de repaus. Modul de învățare, conform pedagogie moderne, trebuie să fie 6-7-8 săptămâni, deci cele cinci vacanțe pe care le-am propus cred că vor rămâne așa.

Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe. În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie. A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă. A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână. A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și de asemenea să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe dada de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie.

Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, a spus ministrul.

Pe 14 februarie 2022, Sorin Cîmpeanu declara: „am nevoie de argumentele profesioniștilor în științele educației, care vor veni în cel mai scurt timp. Eu sunt convins că și cei care au semne de îndoială în fața argumentelor vor înțelege că este momentul să schimbăm ceva pentru a opri declinul educației. Am ajuns la un punct de minimum, dinspre care nu mai putem coborî. (…)

Sunt absolut convins că e benefic [trecerea la trimestre – N.Red.], pentru că asta ne permite să avem mai multe evaluări”, a susținut Cîmpeanu, care a declarat că în statele la ale căror rezultate ne uităm “sunt evaluări săptămânale, nu trimestriale”.

Sursa articol: edupedu.ro.

Posteaza un comentariu