Designed and built with care, filled with creative elements

Top
Image Alt
  /  General   /  Cum ne motivăm copiii să învețe?

Cum ne motivăm copiii să învețe?

“Nu vreau sa citesc. Nu-mi place. De ce trebuie sa fac asta?”. Tu ce raspuns i-ai oferi copilului daca te-ar intreba asta? Unii parinti probabil ca ar raspunde:”Pentru ca asa trebuie/ pentru ca se cere la scoala”. Si ce ii raspunzi daca te intreaba in continuare: “De ce trebuie sa fac ceea ce se cere?”. Ai putea sa apelezi la frecventul raspuns  “Ca sa ai o profesie frumoasa atunci cand vei fi mare.”, dar pentru copii, momentul cand ei vor fi “mari” pare atat de indepartat, incat nu il vei impulsiona sa se apuce de lectii cu mai mult interes.

Cum motivezi scolarul sa invete?

 

Exista insa cateva modalitati de a-i trezi copilului interesul pentru cunoastere si motivatia de a invata.

 • Manifesta tu insuti interes pentru cunoastere. Vorbeste-i copilului despre lucrurile noi pe care le-ai aflat sau le-ai invatat si intreaba-l si pe el ce cunoaste despre subiectul respectiv. Este important ca cel mic sa vada entuziasmul cu care inveti lucruri noi, pentru a nu mai resimti invatarea ca pe o povara, ci ca pe o activitate interesanta.
 • Discuta cu copilul tau despre ce a invatat. In loc sa il intrebi ce note a luat la scoala, poti incepe prin a-l intreba ce a invatat in ziua respectiva la scoala. Mai ales la inceputul scolii, copiii sunt dispusi sa povesteasca despre ce au invatat sau ce s-a intamplat la scoala. Incurajeaza-l sa iti explice un concept nou invatat si, daca nu stii destul de multe despre subiectul respectiv, spune-i ca vrei sa aflati impreuna mai multe. Puteti cauta impreuna mai multe informatii intr-o carte sau pe internet.
 • Arata-i modalitati distractive de invatare. De multe ori, copiii refuza sa invete sau sa isi faca temele pentru ca lectiile li se par pur si simplu plictisitoare. Indiferent care este motivul pentur care copilului nu ii plac temele, il poti ajuta daca ii oferi modalitati alternative de invatare: lectiile pe calculator, jocurile bazate pe cunostinte, experimente stiintifice pe care le poate realiza acasa, ateliere de creatie sau vizite la muzeu.
  O alta varianta moderna si care devine tot mai populara in randul elevilor din clasele primare este site-ul educational Scoala Intuitext, AVIZAT De Ministerul Educatiei. Acest site inedit cu ajutorul caruia numerosi copii au reusit deja sa inteleaga mai usor notiunile dificile predate la clasa de invatatoa reprezintă un mediu online in care copiii invata in siguranta”:
 • completeaza programa scolara a claselor I, a II-a și a III-a.
 • imbina jocurile educationale pentru ca elevii sa inteleaga usor materia din clasele primare
 • contine jocuri logice, animatii explicative si activitati interactive in acord cu manualele scolare
 • Incurajeaza-ti copilul sa isi exprime parerile, sentimentele, atitudinile traite atunci cand e implicat intr-o sarcina. Doar astfel vei sti cand anume curiozitatea lui a fost satisfacuta, cand dorinta de explorare si descoperire a atins varful, cand se simte plictisit, dezamagit ori neputincios.
 • Ajuta-ti copilul sa isi descopere talentele si sa isi formeze hobby-uri. Cu ajutorul acestora va invata ce inseamna perseverenta, efortul depus in scopul dobandirii de rezultate bune, emotia traita in urma reusite, toate lucrurile importante care il pot face pe copil sa vrea sa invete.
 • Ajuta-l sa isi organizeze timpul. Cine ar fi motivat sa realizeze o activitate solicitanta atunci cand simte ca nu are suficient timp pentru odihna sau relaxare si cand simte ca incearca sa faca prea multe lucruri intr-un timp prea scurt? Managementul timpului este esential pentru ca cel mic sa isi formeze o atitudine pozitiva fata de invatare. Recomanda-i sa ia pauze atunci cand invata si sa se odihneasca putin inainte de a incepe temele.
 • Lucreaza impreuna cu copilul tau. Daca muncesti de acasa, poti sa lucrezi la proiectele tale in timp ce copilul tau isi face temele. Daca nu, ii poti arata ca si tu ai sarcinile tale de realizat, pe care le organizezi la fel ca si el, in functie de importanta si urgenta si pe care le realizezi in mod constiincios. Copilului ii va fi mai usor sa se mobilizeze daca vede ca veti “munci” in acelasi timp.
 • Gaseste recompensele potrivite pentru copilul tau. Identifica din timp recompensele care functioneaza la copilul tau si fa-ti o lista. In acest mod vei avea de unde sa alegi atunci cand vei considera ca cel mic merita sa fie recompensat. Foloseste recompensele cu moderatie si, preferabil, doar atunci cand copilul a facut un efort considerabil de invatare (a terminat o tema la o materie care nu ii place sau a depus efort pentru a intelege ceva ce i se pare foarte dificil).
 • Ajuta-l sa-si descopere stilul propriu de invatare: auditiv, vizual, tactil-kinetic etc.
 • Manifesta entuziasm atunci cand copilul tau reuseste sa faca ceva prin propriile sale eforturi si cu o implicare minima din partea ta. Orice reusita a copilului tau trebuie sa reprezinte o reusita si pentru tine fiindca cel mic tocmai a urcat o treapta pe scara cunoasterii. Orice obstacol  depasit reprezinta la fel, un pas inainte, iar bucuria depasirii lui trebuie sa fie o bucurie pentru toti membrii familiei. Nu e nevoie mereu de recompense. Este suficient sa ii arati copilului ca esti mandru de ceea ce a realizat.

Posteaza un comentariu