Cum îl ajuți să obțină rezultate mai bune la școală
De multe ori notele sau calificativele pe care le ia copilul la școală nu au legătură cu cât de bine a învățat, ci sunt influențate de o mulțime de alți factori. Atunci când rezultatele nu sunt tocmai cele pe care le-ai fi așteptat de la fiul sau fiica ta, este cazul să iei masuri, chiar dacă este dificil să îți dai seama ce trebuie să faci.
Depășești momentul și îi dai de înțeles că notele nu sunt importante, sau din contră, îi explici cât de mult contează să obțină rezultate bune, ori îl pedepsesti direct pentru notele proaste? Chiar dacă oricare dintre aceste variante sunt folosite de părinți, este foarte important să îl ajuți pe cel mic să își îmbunătățească rezultatele. Notele mici pe care le ia copilul tău la școală pot avea cauze diverse.
Este posibil ca acesta să nu se poată concentra foarte bine, poate este cam leneș și nu își face temele sau nu își învață lecțiile, ori poate are probleme în a înțelege conceptele care sunt predate la școală. Indiferent care este motivul pentru care copilul vine acasă cu note mici, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să “lucrezi” cu cel mic, în așa fel încât să își îmbunătățească rezultatele.
Copilul nu învață la fel ca tine
Dacă tu ai avut note mari la matematică în școală și ai o minte analitică, nu te aștepta ca și copilul tău să aibă aceeași înclinație spre științele exacte. Poate pentru el este dificil să înțeleagă matematica. Dacă încerci să îl ajuți pornind de la ideea că și el învăța la fel cum ai învațat și tu, efortul tău ar putea fi în zadar. Află mai întâi ce îi place și orientează-i energia în acea direcție, iar în rest faceți împreună pași mici, în așa fel încât să obțină rezultate bune chiar și la materiile pentru care nu are nicio aplecare.
Construiește-i încrederea în sine
Este foarte important să îți dai seama care este stilul de învățat al copilului tău. Nu toți copiii au același mod de a învăța. Unii învață prin ascultare, alții rețin mai bine când vizualizează informația, iar alții au nevoie de demonstrații. Abia când îți vei da seama în ce mod îi este mai ușor să învețe, vei putea face progrese în demersul tău de a-l ajuta să își îmbunătățească notele.
Învață-l să își fixeze obiective
Ajută-l pe micuț să își fixeze singur obiectivele. Nu îți imagina că va face progrese peste noapte, însă este foarte important să își stabilească obiective pe care să le poata atinge, cum ar fi, de exemplu, să își propună să obțină o anumită notă la testul următor sau să își termine temele la timp. Atunci când cel mic va fi capabil să își stabilească obiective și să le atingă, va căpăta mai multa încredere în el și în abilitatea lui de a lua note mai bune.
Cere ajutorul profesorului/învățătorului
Dacă vezi că copilul tău are probleme la o anumita materie de la școală, atunci ia legătura cu profesorul sau învățătorul. Cu ajutorul acestuia vei putea să îți dai seama cum ai putea să îl sprijini pe copilul tău pentru a lua note mai bune. Profesorul este în măsura să îți dea o serie de sfaturi și chiar să îți pună la dispoziție anumite instrumente de învățare care să îți fie de folos atunci când îți ajuți copilul să învete sau să își facă temele. Comunică în permanență cu cadrul didactic pentru a afla despre progresele pe care le face cel mic.
Recompensează-l
Atunci când copilul obține rezultate bune, recompensează-l. Alcătuiește un sistem de recompense bine pus la punct, în așa fel încât cel mic să se simtă motivat și să vină acasă cu note din ce în ce mai mari. Asigură-te însă că recompensele nu sunt dificil de câștigat de către cel mic, pentru a nu se descuraja și renunța.
Învață-l să fie organizat
Poate cel mai important lucru atunci când îți ajuți copilul să ia note mai bune este să îl faci să înțeleagă că este important să fie organizat. Gestionarea corectă a timpului și organizarea au un impact mare asupra rezultatelor școlare. Învață-l să își facă temele, să le recitească și să își pună caietul apoi în ghiozdan. Asigură-te că cel mic are timp și pentru teme, dar și pentru activități și joacă care îl relaxează după ore. Aceste abilități îl vor ajuta să obțină rezultate mai bune la școală, dar de asemenea, îi vor fi de folos și în viață.
Sursă: http://parenting.anidescoala.ro