Designed and built with care, filled with creative elements

Top
Image Alt
  /  Bacalaureat   /  Ce se va întâmpla cu tezele în anul școlar 2020-2021?

Ce se va întâmpla cu tezele în anul școlar 2020-2021?

“Lucrările scrise, era vorba despre acele teze, reprezintă o formă de evaluare sumativă și – indiferent de varianta pentru care se va opta – fiecare cadru didactic va aplica modalități de evaluări sumative”, a anunțat astăzi secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Luminița Barcari. Oficialul a lăsat de înțeles că tezele școlare se vor susține semestrul acesta, dar că pot fi transformate în simple teste, lucrări de control.

Variantele în discuție în acest moment la Ministerul Educației sunt “ori să mergem în continuare pe teză; doi: să înlocuim teza – pentru că nu putem aplica discriminatoriu teza, ori dă toată lumea teză, ori nu; să înlocuim acest tip de evaluare scrisă cu o evaluare sumativă, dar care să fie notată normal, nu să aibă ponderea pe care o are teza în mod normal (25% din medie). Și există varianta eliminării tezei și înlocuirii cu acestă evaluare sumativă. În funcție de modalitatea prin care noi considerăm că putem face evaluare, vom lua o decizie. Nu este o decizie simplă, elevul trebuie să fie evaluat, dar în același timp trebuie să aibă șanse egale la o evaluare corectă”, a declarat Barcari.

  • De remarcat că oficialii Ministerului Educației nu știu nici până la această oră ce anume să le transmită elevilor și profesorilor cu privire la tezele școlare, deși școala a început de o lună și jumătate, iar contextul pandemic este cunoscut încă din martie 2020.
  • Secretarul de stat reponsabil cu învățământul preuniversitar, recent întors din concediul obținut în premieră în prima săptămână de școală pentru a-și face campanie electorală în alegerile locale, participă și în alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, la fel ca ministrul Educației, Monica Anisie, ambele pe listele PNL pentru parlament

“Ne-am gândit să organizăm webinarii în care să accentuăm pe tipuri de evalure și profesorii să învețe de la cei mai experimentați cum ar putea să evalueze în mediul online”, a mai declarat Luminița Barcari.

Și ministrul Educației a abordat subiectul tezelor școlare. Întrebată cum va susține ca profesor aceste teze la clasă, Monica Anisie a răspuns: Este o întrebare foarte bună. În aceste momente, cu toții ne gândim la posibilitatea realizării evaluărilor semestriale în sistem online. Astăzi, prin Hotărârea 26 a Comitetului Municipiului București, s-a decis continuarea scenariului roșu. Ne apropiem de perioada tezelor. Cred, din perspectiva de profesor, că o evaluare sumativă este importantă pentru copii“.

Secretarul de stat Luminița Barcari a anunțat că Ministerul Educației a lansat un proces de dezbatere cu privire la modul în care profesorii vor aplica tezele în acest an școlar în care aproape jumătate dintre școli sunt în scenariul roșu sau galben, deci cu predare online.

“Săptămâna trecută ne-am întâlnit cu reprezentanții sindicatelor, ai elevilor și ai părinților, iar în momentul de față așteptăm un feedback din partea inspectoratelor și bănuiesc că până mâine vor oferi toți feedback și ei la rândul lor vor consulta cadrele didactice și elevii. Dorința este de a adopta decizia cea mai adecvată, în acord cu situația din școli, ținând cont de măsurile impuse în contextul pandemiei. În curând, o să vă anunțăm decizia finală care se va lua la nivelul MEC după discuția cu toți cei implicați”, a declarat Barcari.

Amintim că tezele școlare trebuie susținute până pe 22 decembrie 2020, când elevii intră în vacanța de iarnă.

Oficial: Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri:                            Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă:          Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri:                            Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

  • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

  • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022

“Lucrările scrise semestriale (tezele) se susțin, după ce se parcurge programa școlară, cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului”, prevede ordinul de ministru cu structura anului școlar 2020-2021.

Sursa articol: edupedu.ro

Posteaza un comentariu